marți, 18 ianuarie 2011

Spirulina platensis - hrana viitorului

Încadrare, generalităţi
 
  • Algă pluricelulară filamentoasă, cianofită
  • Creşte în mod natural în lacuri cu apă alcalină, la o temperatură puţin variabilă (300-340C)
  • Lacul Ciad se pare că-i asigură condiţiile optime de creştere, dar a fost aclimatizată cu succes şi-n serele, care reproduc microclimatul natural propice dezvoltării algei
  •  Superaliment (conţine toate principiile alimentare, cât şi toate mineralele şi vitaminele necesare organismului, în proporţii optime)
  • Liderul cap de serie al algelor
  • Specia cea mai bogată în principii alimentare, minerale şi vitamine este Spirulina platensis
  • A fost consumată încă din cele mai vechi timpuri de către egipteni, asteci şi mayaşi  
  • Produsă şi consumată azi în cantităţi substanţiale în > 60 de ţări (China, Japonia, Rusia, Mexic, Tailanda, S.U.A. etc.)  
  • Frecvenţa cancerului la o persoană scade invers proporţional cu aportul de Spirulină
  • Recomandată sportivilor de performanţă, cosmonauţilor şi persoanelor supuse unui stres fizic şi psihic intens

Compoziţia chimică a SPIRULINEI
 












Compoziţia chimică comparativă referitor la conţinutul în principii alimentare între unele alimente




Paralelă comparativă între conţinutul AA esenţiali (în g%) din Spirulină, Soia şi Albumina din ou

















1. Proteinele din Spirulina
 
  • Cel mai înalt nivel proteic întâlnit la vreun aliment (69-71%)
  • Proteină bazică (şi nu acidă, ca şi cea din produsele de origine animală !), care nu suprasolicită rinichii şi nici nu are efect diuretic pentru unele minerale (cum au proteinele animale)
  • Conţine toţi AA esenţiali, într-o proporţie optimă pentru absorbţia acestora, dar într-o cantitate net mai mare decât în soia, sau albumină (v. grafic anterior)

  • Spirulina conţine şi AA neesenţiali, dar şi aceştia într-o cantitate semnificativă
  • Spirulina conţine şi ADN (3,5%) şi ARN (1%)
  • Azot neproteic 11,3%, azot proteic 13,3%

2. Glucidele din Spirulină
  • Constituie 16,5% din biomasa de Spirulină
    • Este singurul aliment-medicament de origine vegetală care stochează glucidele ca depozit sub formă de glicogen !!!
    • Cea mai mare parte din glucide este sub formă de monozaharide
    • Celuloza este într-o cantitate mică – 0,9%
    • Alte glucide : ramnoza (9%), compuşi ciclici fosforilaţi (2,5%), glicani (1,5%), glicozamine şi acid muranic (2%), glicogen (1-1,5%)


    3. Lipidele din Spirulină
    • Spirulina conţine 7% lipide, fiind în cea mai mare parte reprezentate de acizii graşi, saturaţi şi nesaturaţi
    • Conţine AG w 3,9 şi 6, cu predominanţa primelor 2 clase
    • Este singurul aliment de origine vegetală care conţine colesterol, dar într-o cantitate extrem de mică, de-a dreptul neglijabilă (19 mg/100 g produs)
    • Din 1980 se ştie că Spirulina conţine şi prostaglandine cu acţiune antiinflamatoare, antialergică, cât şi de reglare a funcţiilor sexuale
    • Studiile cromatografice au pus în evidenţă existenţa sitosterolului şi a stigmasterolului, care preîntâmpină anchilozele
    • 7-dehidro-colesterolul (precursorul vitaminei D3) este şi el într-o cantitate semnificativă
    4. Principalele minerale din Spirulină (în mg/kg)

      5. Spirulina conţine şi CAROTEOIZI, substanţe anti-oxidante, anticancerigene şi tonice/trofice retiniene

      SPIRULINA deţine recordul în vitamina B12
      • Este unul dintre puţinele alimente de origine vegetală, care conţine această vitamină
      • Conţinut 2 mg / kg
      • Efectele cobalaminei (vitaminei B12) :
      1. Constituie un factor de maturare al globulelor de sânge
      2. Stimulează pofta de mâncare
      3. Stimulează sinteza proteică
      4. Scade nivelul seric al homocisteinei, prevenind ateroscleroza şi cardiopatia ischemică
      5. Are proprietăţi hepato-protectoare
      6. Esenţială pentru replicarea ADN-ului, fiind implicată în creşterea şi maturarea celulară
      7. Participă la integritatea fibrei nervoase şi a neuronului, cât şi la sinteza tecii de mielină
      SPIRULINA deţine recordul în potasiu


      • Conţinut : 1540 mg
      • Efectele potasiului în organism :
      1. Asigură diferenţa de potenţial trans-membranar a tuturor celulelor, alături de Sodiu
      2. Contribuie la conducerea influxului (curentului) nervos
      3. Menţine tensiunea arterială la valori cât mai apropiate de normal
      4. Participă la buna contracţie a inimii (şi a muşchilor scheletici), regularizând ritmul cardiac
      SPIRULINA deţine recordul în hormoni fitoestrogeni

      • Fito-estrogeni mai conţin şi următoarele alimente de origine vegetală : soia, seminţele de mărar, polenul granule, pătrunjelul
      • Efectele hormonilor fito-estrogeni :
      1. Protecţie vasculară anti-aterosclerotică excepţională (fumatul distruge estrogenul !)
      2. Rol anti-cancerigen (sân, col uterin, prostată)
      3. Vindecă tulburările de post-menopauză (bufeuri de căldură, nervozitate, iritabilitate etc.) şi menstrele dureroase
      4. Cresc absorbţia Calciului din intestin, scad numărul de osteoclaste (celulele care distrug osul), cresc numărul de osteoblaste (celule care formează osul) şi cresc producţia de colagen tip I ; astfel este prevenită, dacă nu mult întârziată, apariţia osteoporozei la ambele sexe. După exerciţiu fizic, hormonii fito-estrogeni sunt cei mai importanţi factori de fixare / reţinere a Calciului în oase
      * Deşi este al II-lea clasat în ceea ce priveşte conţinutul de hormoni fito-estrogeni, reţineţi totuşi soia ca principala sursă, deoarece nimeni nu va consuma > 100 g/zi de Spirulină !

      SPIRULINA deţine recordul în clorofilă

      • Clorofila are o structură extrem de asemănătoare cu hemoglobina umană, fiind numită în acest sens “hemoglobina vegetală”
      • Rol anti-anemic extrem de important. Se absoarbe în mare parte ne-”feliată” (nedigerată) din intestinul subţire al omului, nefiind toxică pentru rinichi, aşa cum este hemoglobina
      • Sursă excelentă de Magneziu pentru organism
      • Sursă proteică de cea mai bună calitate
      • Factor anti-cancerigen şi anti-leucemic excepţional
       SPIRULINA deţine recordul în triptofan


      • Amino-acid esenţial
      • Conţinut în spirulină între 1-1,6g% (tofu din soia, al II-lea clasat, conţine 0,7 g%)
      • Precursorul direct al serotoninei, una dintre “moleculele de plăcere” sintetizate de creierul nostru
           Câteva dintre efectele serotoninei :
      1. Previne depresia şi o combate eficient (acelaşi efect îl au AG w 3 şi acidul folic)
      2. Dă o stare permanentă de confort psihic şi de bună dispoziţie
      3. Efect vaso-dilatator, hipotensor
      4. Stimulator al contracţiei musculaturii netede
      5. Neurotransmiţător al sistemului nervos central
      *Deşi este al II-lea clasat în ceea ce priveşte conţinutul de Triptofan, reţineţi totuşi soia ca principala sursă, deoarece nimeni nu va consuma > 100 g/zi de Spirulină!

      Alte proprietăţi ale SPIRULINEI

      • Netoxică, chiar la doze mari (50 g / zi, 6 luni zi de zi) = experiment OMS
      • Doza recomandată este de 2-10 g / zi, în funcţie de activitate şi efectele urmărite
      • Excepţională în creşterea performanţelor fizice şi psihice pe termen scurt şi lung
      • Reglează fazele somnului, care devine mult mai odihnitor
      • Previne şi combate depresia
      • Anti-oxidant de forţă (prevenţia şi tratamentul cataractei, alterărilor vasculare, cutanate etc.). Spirulina la fel ca şi Dunaliella conţine FICOTEN un amestec de 17 carotenoizi cu o forţă anti-oxidantă excepţională
      • Reglează funcţia tiroidiană
      • Se reduce componenta obstructivă bolnavii cronici pulmonari (BPCO, astm bronşic)
      • Ajută la digestie
      • Ajută la vindecarea ulcerului gastric şi duodenal
      • Regenerator hepatic de primă mână : ciroze, hepatite, steatoze hepatice
      • Factor de regresie al pancreatitelor cronice
      • Rol important în tratamentul diabetului zaharat, atât de tip I, cât şi de tip II
      • Efecte anti-aterosclerotice
      • Hipolipemiant şi hipocolesterolemiant
      • Poate fi utilizată în curele de slăbire (dacă este luată înaintea unei mese principale, scade apetitul)
      • Anti-artrozic important
      • Alginaţii de potasiu ajută la eliminarea radio-nuclizilor şi a Pb acumulat în corp
      • Funcţie detoxifiantă
      • Constituie o sursă proteică, glucidică, de minerale şi vitamine, aproape fără egal (la fel ca şi celelalte superalimente : lăptişorul de matcă, polenul granule, germenii de cereale, rădăcina de Ginseng, aloe vera)
      • Spirulina conţine cantităţi importante de SOD (superoxid-dismutază) !!!!!
      • Anti-anemic de excepţie (anemia feriprivă şi megaloblastică)
      • Scade timpul de coagulare şi VSH-ul
      • Imuno-stimulator moderat
      • Anticancerigen şi antileucemic de forţă
      • Creşte durata şi calitatea vieţii persoanelor care-o utilizează constant
      • Reduce frecvenţa tuturor bolilor, dar mai ales pe cele degenerative şi infecţioase
      • Recomandată persoanelor care lucrează în condiţii extreme
      • Stimulează lactaţia
      • Stimulează spermatogeneza, combate impotenţa şi frigiditatea
      • Tratamentul plăgilor (aplicaţii locale cu creme care conţin Spirulină)

      La final, câteva sfaturi competente 
      • Dacă aveţi posibilităţi (accesibilitate + preţ), consumaţi zilnic Spirulină > 2-3 grame
      • Atunci când consumaţi Spirulina, nu vă ghidaţi primordial după simţuri ; chiar dacă nu... “simţiţi” nici un efect benefic, ea lucrează lent-reparator pe dinăuntru, aidoma unui balsam vindecător
      • Înainte de a consuma Spirulină, verificaţi-vă funcţia tiroidiană ! Ar fi bine ca persoanele care înregistrează afecţiuni ale acestei glande endocrine să folosească cu multă prudenţă, sau să evite utilizarea Spirulinei !
      • După 6 luni de consum continuu, controlaţi-vă funcţia tiroidiană ! Problemele apar rar, dar mai apar câteodată
      • Spirulina are totuşi şi efect rebound
      • SPIRULINA NU ESTE UN PANACEU UNIVERSAL, nu înlocuieşte schimbarea modului de viaţă, dintr-unul nesănătos, într-unul sănătos, dar are efecte sanogenetice excepţionale asupra întregului organism, la un preţ de cost acceptabil!

        Mulţumim domnului doctor Calin Marginean pentru aceste informaţii.


         





        Niciun comentariu:

        Trimiteți un comentariu